Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 12:29 - Добрите и лошите залози на Уорън Бъфет
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

Милиардерът Уорън Бъфет може да е най-прочутият инвеститор на света, но и той не е застрахован от грешки в своите инвестиционни решения.

Застрахователната компания Berkshire Hathaway, която е под негово ръководство от 1965 г., е купила около 80 компании в многогодишната си история и държи акции в десетки други. В анализ на Ройтерс се разглеждат някои от най-добрите и най-несполучливите залози на инвеститора.

Добрите залози на Berkshire

Автомобилният застраховател Geico Corp

През 1976 г. Бъфет започва да увеличава своя дял в автомобилния застраховател Geico Corp. Това се случва 24 години, след като Berkshire продава своя дял в Geico Corp за 15 259 долара. През 1996 г. застрахователната компания става изцяло собственост на Бъфет, който поставя начело Тони Найсли и Лу Симпсън. Под тяхното ръководство пазарният дял на Geico в САЩ нараства трикратно до 8,1%, като застрахователната компания е източник на около 12% от приходите на Berkshire през 2009 г.

Производителят на принадлежности за бръснене Gillette

През 1989 г. Berkshire купува преференциални акции на водещия производител на принадлежности за бръснене Gillette за 600 млн. долара. Малко преди това финансовите резултати на Gillette се влошават заради появата на самобръсначките за еднократна употреба. През 2005 г. Procter & Gamble придобива Gillette, като купува и по-голямата част от дела на Berkshire в нея. В края на 2009 г. Berkshire все още има дял от 2,9% в Gillette на стойност 5,04 млрд. долара, за който е платила само 533 млн. долара. В своето писмо до акционерите от 1995 г. Бъфет нарича Gillette най-добрата инвестиция на Berkshire и уточнява, че решението му да купи привилегировани, а не обикновени акции в нея, е най-голямата му грешка.

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola

До 1994 г. Berkshire притежава 200 млн. акции на Coca-Cola, което се равнява на 8,6% от акционерния капитал на компанията. Към края на миналата година този дял се оценява на 11,4 млрд. долара, като Berkshire е платила само 1,3 млрд. долара за него.

Лошите залози на Berkshire

Производителят на обувки Dexter Shoe

През 1993 г. Berkshire купува Dexter Shoe за 433 млн. долара. Осем години по-късно компанията фалира, а в своето писмо до акционерите на Berkshire през 2007 г. Бъфет нарича покупката на Dexter Shoe най-лошата сделка, която е правил през живота си.

Петролната компания ConocoPhillips

През 2008 г. Уорън Бъфет натрупва голям дял в петролната компания ConocoPhillips, като не очаква, че цените на петрола ще спаднат с около три-четвърти от рекордните си нива, достигнати в средата на 2007 г. Berkshire похарчва 7,01 млрд. долара за акции на Conoco, но в последствие намалява дела си в петролната компания. Според Бъфет неподходящият момент да инвестира в нея е струвал на Berkshire няколко милиарда долара.

Равносметката обаче показва, че въпреки грешките на Уорън Бъфет, акционерите, които са заложили на Berkshire през всичките тези години, определено са били възнаградени щедро за своето доверие.

30.04.2010

*********************************************************************


Уорън Бъфет: Ще се оправим


Уорън Бъфет, Оракулът на Омаха, любимият милиардер на Америка, беше цитиран във всички медии с изказването си, че Америка вече лети към пропастта с главата надолу, че безработицата ще се увеличи и ще последва инфлация.

Бъфет пише много хубаво. Неговите писма до акционерите на компанията му Бъркшиър се четат като профетическа есеистична литература. Има закачливо перо. В последното си писмо до акционерите пише следното: "С Тони се почувствахме като комари на нудистки плаж. Навсякъде бъка от сочни обекти." Като комари-инвеститори в акции, разбира се. Той е моралният стожер на милиардерите, Лев Толстой на привилегированите. Има пълно доверие в американския бизнес, вярва в дълбоките кешови резерви, осигуряващи независимостта на компаниите му, проповядва умереност, предпазливост, правителствена намеса в тежки рецесии. Инвеститор е за него професия като всяка друга, макар че предпочита да е шеф на Дженерал Електрик или разносвач на вестници, особено последното, защото може да прави каквото си иска когато си поиска. Не обича бляскавия хай-лайф, не одобрява практиката милиарди да се наследяват, обича да се изказва, като Тед Търнър по едно друго време, по въпроси на икономиката и икономическата политика. Едно негово изречение да жужне в журналистическо ухо, и Бъфет е вече на страниците на вестниците. Една добра негова прогноза има заряда да дръпне акциите на споменатото предприятие нагоре. Има невероятна памет за числа и данни, обяснява бизнеса с феномени на психологията - на консуматорите и на инвеститорите. По един простичък начин обяснява сегашното положение с факта, че за и.д.-тата гроздето никога не е твърде високо и твърде кисело, ако колегата се стреми да го има. Когато изпълнителният директор в една компания чуе, че конкуренцията прави нещо, и той иска да се хване на същото хоро, без оглед на бизнес модел и конкретните възможности на компанията. "Ако Кока Кола купи нещо, Пепси вече мисли за същото на същата сцена. На всеки изпълнителен директор му е близка тази "всички други деца го правят" философия". В по-добрите времена, разбира се, тази особеност на бизнес елита се наричаше "характер А", като буквата А след характер означаваше агресивност, лидерство, богатство, успех, първенство, безкомпромисен нагон за пари и власт, и се считаше за нещо много хубаво.

За Бъфет обаче няма святи класи и елити. Ако човек не знае, че това е вторият най-богат човек на света за 2009 година, според Форбс, ще си помисли, че може би е професор по икономика. Вярва в благините на менторството и 15 пъти на година се среща на живо със студенти. Въпреки своите 37 милиарда долара, той е скромен, говори разумно, живее в къща, която е закупил през 1958 година. През 2006 година дари 37.4 милиарда от парите си на пет фондации, 31 милиарда от които бяха за фондацията на приятеля му Бил Гейтс.

Бъфет говори бързо, малко хаотично, ползва разговорен жаргон, мисълта му тече стакато, често се позовава и/или критикува теоретични конструкти, добре познати от учебниците по икономика и теория на медиите. Той например вярва в ликвидност, в диверсифициране на инвестициите, във въртенето на парите чрез производство. Купува текстилното предприятие Бъркшиър Хатауей през 1965 година и го превръща в супер успешен холдинг с инвестиции в застрахователния, хранителния, банковия, енергийния бизнес. Известен е, а понякога и критикуван, че, веднъж закупил ценни книжа в дадена компания, не продава с десетилетия. Инвестирал е в Кока Кола, Уелс Фарго, Американ Експрес, Гайко, Деъри Куин и др. Когато купува ценни книжа, се води от максимата: бъди алчен, когато всички са уплашени, и предпазлив, когато всички са алчни. Въпреки всичко, миналат година изгуби 25 милиарда долара поради обезценяване на ценните книжа.

На девети март Бъфет отговаряше на въпроси на журналисти и зрители на CNBC в продължение на три часа. По време на разговора успя да вмъкне реклама на застрахователния си и банков бизнес като Гайко и Уелс Фарго, което им вдигна акциите на следващия ден. Посланията му бяха насочени както към Америка като цяло, така и към правителството. Бъфет призова към единение на нацията и подкрепа за Обама, но също така критикува правителството за това, че посланията му са неясни. Неясни за големия бизнес явно. Изключително изгодните вложения, които Бъфет направи в Голдман Сакс и Дженерал Електрик през септември 2008 зависят до голяма степен от успеха на възстановителните операции на правителството. Като практичен бизнесмен и едър инвеститор в газови и нефтени предприятия, обаче, Уорън Бъфет се обяви против така наречената cap and trade данъчна програма, с която се въвеждат ограничения на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. Дори ги нарече регресивен данък, който бизнесите ще прехвърлят на клиентите си. Липса на идеализъм и прогресивно мислене, но пък доста реалистичен репортаж от бъдещето. В крайна сметка така мислят богатите, а това, което става на световната сцена, макар и намагнетизирано от масите, си остава вечната борба между старите и новите печалбарски модели на бизнеса, стари и нови политически приоритети. И как богатите разчитат случките и посланията, и говорят за тях донякъде дава ориентация поне за силите на противоборство и единение. Бъфет се е оказвал прав в повечето случаи и особено в дългосрочен план. Затова си струва да го чуем.

Зоя Маринчева

image

Уорън Бъфет: Това, което се случва в света на финансите, много бързо превзема реалния свят. Не само че икономиката е забавила темпо изключително много, но и хората промениха поведението си както никога досега. Това, което се случи, е най-лошият сценарий. За първи път виждам потребителите, или общо американците, толкова уплашени. Човек може да се уплаши за пет минути, но за да възвърне доверие му трябва доста по-дълго време. И за това колко бързо ще се възвърне доверието, огромна роля ще изиграе правителството. И ако си объркан и уплашен, не можеш да преодолееш уплахата додето не престанеш да си объркан. Посланието трябва да е много, много ясно и просто относно това какво смята да направи правителството. И мисля, въпреки че е характерно по принцип за политическия процес, че посланията са малко неясни, и американската общественост не знае какво става, и реакцията й в резултат на това е да се отдръпне напълно.

Първоначално сгрешихме тъй като вярвахме, че...и всеки вярваше, аз вярвах, правителството, ипотечните кредитори, заемателите, медиите, всички мислеха, че цените на имотите ще се отидат само и единствено нагоре или поне, че няма как да паднат значително. И веднъж приели това за абсолютна истина, вече нямаше значение колко си дал назаем за къщата, понеже, ако клиентът не може да плати, къщата ще се продаде на печалба и без това, или поне не би изгубил много пари. И така се получи, че натрупахме ипотечен дълг от 11 трилиона долара на базата на тази теория, че клиентът и неговият доход не са от значение, тъй като цената на къщата може само да расте. И когато нещата се срутиха и къщите, които като цяло биха стрували 22 трилиона, сега струват може би с 4-5 трилиона по-малко, а това означава а) това е ужасно висока сума, с която е намаляла цената на собствеността. Къщата е най-голямото вложение за повечето хора. И б) всички тези инструменти, които се появиха около имотите, които хората не разбраха твърде добре, започнаха да се сриват и този процес хвърли светлина върху други неща. Все едно, нали, едно дете да каже: "Царят няма дрехи". И след това веднага да допълни: "Отгоре на всичко, царят няма дори и бельо". Това, което имам предвид, е че различни пластове...те са взаимообвързани. Когато хората се уплашат, променят навиците си. Всичко това ще приключи, но...колко бързо ще стигнем до края зависи в огромна степен не само от политиката на правителството, а и от това колко добре е разяснена тя на хората.

image
Уорън Бъфет

Икономиката не може да се задвижи със стотинки. Това просто не може да стане. Хората започнаха да пестят. Години наред им казвахме да пестят, и ето сега те пестят, но това е нож с две остриета. Ето, имаме този велик икономически механизъм, какъвто няма никъде другаде по света, и той почва да се дави малко, и ние казваме: "Е, може би трябва да забавим малко и да видим какво ще стане". И той почва да се дави още повече. И това, което ние не разбираме, е че има триене. Колкото по-бавно се движи този механизъм, толкова повече се дави. Така че сега трябва да направим нещо да го задвижим наново и това ще отнеме време, и безработицата ще расте. Може би ще достигне доста високи нива, но от друга страна, аз ви гарантирам, че след пет години този механизъм ще се движи добре, само че аз искам да стигна до това положение много по-скоро от тези пет години. И това е осъществимо.

Ако си във война, а ние сме наистина в разгара на икономическа война, мнозинството има задължението да се държи така, че да не възпламенява малцинството. Когато Рузвелт свика Конгреса да гласува за войната, той не каза, "Включвам десетина процента от моите проекти", нито пък хората в Конгреса сложиха 8000 преференциални техни проектчета в декларацията, с която се обяви войната от 1941. Мисля, че малцинството има задължението да подкрепя всеки акт, чиято цел е да се спечели войната по един категоричен начин и не мисля, че преди началото на войната, пети ли първи ли юни беше, 535 човека трябва да си дадат мнението за това къде ще стъпят войските и какво да е времето, и колко войски трябва да се пратят, и подобни. И не мисля, че трябва на шести юни да имаме ново прослушване, и да кажем: "Брех, трябваше да стоварим войската на една миля още по на север."

Мисля, че републиканците имат задължението да погледнат на ситуацията като на икономическа война и да разберат, че имаме нужда от лидер и да го подкрепят. И мисля, че и демократите, а аз гласувах за Обама и силно го подкрепям, и смятам, че е точният човек - но смятам, че те не трябва, когато викат за единение по толкова важен въпрос, не трябва да се възползват от ситуацията и да дразнят републиканците. Нещата трябва да следват така: задача номер едно, две и три е да спечелим войната, икономическата война.

Какво правим с предлагането на пари (money supply) и какво е поведението ни с оглед на това, което създаваме сега, ще предреши отговора на въпроса дали тази инфлация ще е по-сериозна от инфлацията през 1970те. Възможността да е по-зле е налице. Ние водим голяма война и ще ползваме пари в нея, и целият свят се е снишил. Единствената страна, която може да хвърли повече барут е правителството на САЩ. Те са способни да посрещнат всяко предизвикателкство, защото могат да печатат пари доколкото хората са склонни да въртят бизнес в американски долари. Така че може и по-лошо да стане. И знаете, в икономиката няма безплатен обяд.

Това, което изживяваме е икономически Пърл Харбър. Конгресът е съставен от хора патриоти. Не мисля обаче, че всички те разбират напълно колко е сериозно положението и какво се изисква с оглед на това. Това, което се изисква е командир, който се възприема като командир по време на война, той се нуждае от подкрепа и човек трябва да се откаже от някои искания. Когато излезем от тази криза, може да се върнем при хокането един друг, нали, и вкарването на специални проекти в бюджета и така нататък. Но на този етап трябва да оставим тези неща, доколкото можем, настрани, и честно, никой друг освен президента няма подобаващ кредит на доверие сред американците. Хората са чували имената на Полсън, Гайтнър, Бърнанке, но те само ги объркват. Само президентът на САЩ има авторитета да каже: "Ето това ще направим сега, а това няма да направим."

През 19 век имахме поне шест големи финансови паники. В повечето случаи причината беше загубата на доверие в банките. Наричат се паники, защото ако човек отиде в банката и не може да си изтегли парите, той се паникьосва. И това е ситуация, която ще продължи да съществува до края на света. Дойде 20 век. Създадохме Федералния резерв и си мислехме,че това ще успокои хората. Но през 30те години на века разбрахме, че без доверие в банковата система тази икономика никога няма да оздравее. И създадохме Федералната корпорация за застраховане на депозитите /ФКЗД/. ФКЗД е помогнала на 3600 банки. В Щатите има само около 7 000 банки и още 1400 спестовни институции. От 1934 година насам няма нито един вложител на застраховани депозити, който да е изгубил дори и едно пени. ФКЗД изигра огромна роля в превръщането на тази икономика в най-добрата икономика, някога съществувала. 3600 пъти ФКЗД се е намесвала упешно. Миналата година, мисля, те прехвърлиха 8 % от всички депозити в Америка без това да струва и цент на данъкоплатеца. ФКЗД ще се погрижи за банките. Говорят за национализиране на банки. Те нацонализираха 20 банки тази година в рамките на една наносекунда и близо 20 миналата година. Преместиха парите за една нощ. Всичко работи нормално.

Всичко ще бъде наред. Ние имаме най-великият икономическа механизъм, някога създаден от човека, според мен. В началото, през 1790 година, бяхме четири милиона, а виж къде сме сега, и не защото сме по-умни от останалите хора, не защото нашата земя е по-плодородна или пък имахме повече минерали и по-добър климат. Това, което имахме, е добре работеща система. Тя отключи човешкия потенциал. Не че е работила добре всяка година. През 19 век преживяхме 6 паники; през 20 век беше голямата депресия и двете световни войни, и какво ли не още. Но ние имахме система, свободен, в голяма степен, пазар, закон, равни възможности, всичко онова, което отключва човешкия потенциал, макар че все още имаработа за вършене. Така че аз мисля, че вашите внуци ще живеят по-добре от вас. Но от време на време механизмът се затлачва, но ако погледнеш отвисоко на цялото това време, може би 15 години общо са лоши години, и ние продължаваме напред.

март 2009


**********************************************************************

Уорън Бъфет : Криза, каква криза ?



Най-великият инвеститор в света, Уорън Бъфет, устоява на кризата като практикува това, което винаги е проповядвал, разказва историята му BBC.
Един от любимите съвети на Бъфет, свързан с пазара е: Бъди алчен, когато другите се страхуват, и се страхувай, когато другите са алчни. И той постъпи точно така. Когато миналия септември всички се страхуваха да инвестират на пазара, Бъфет беше алчен. Той инвестира $5 млрд.  в акции на Goldman Sachs, и то на изключително благоприятна цена.  Инвестиционният гуру обяснява, че само той е можел да преговаря за цената на акциите, защото в онзи момент не всеки е имал на разположение $5 млрд.

Възвращаемостта

Сделката изглежда добра за Бъфет, като има потенциал да му донесе милиарди долари печалба. Той винаги се е радвал на падащия пазар, защото той му е осигурявал най-добрите възможности за инвестиции.
И сякаш, за да докаже, че е инвеститор номер едно в света, той изважда наяве огромния ръст на инвестициите си от 1965 г. насам  в годишния доклад на своята компания Berkshire Hathaway. Отчетът показва, че той е достигнал изключителен среден годишен ръст от 20.3% и  възвращаемост от 336 000% през годините.


Животът в Небраска

Като основен акционер в Berkshire Hathaway Бъфет е и най-богатият човек в света за миналата година, а тази година зае второто място, заради спада на акциите на компанията му. Бъфет обаче никога не е отдавал значение на подобни класации и винаги е игнорирал краткосрочните движения в цените на акциите, независимо дали са нагоре или надолу.
Е, как обаче успява да натрупа $40 млрд.?
Той никога не е стартирал собствен бизнес - Berkshire Hathaway е стара текстилна фабрика, която купува и която все още носи името на своя създател. Никога не е изобретявал нищо. Той все още си живее в Омаха на 1 200 мили от Wall Street.
Бъфет все още работи в офиса си на 14-я етаж в сграда, която е наел преди повече от 50 години. Там той извършва своите магии с финансовите сделки, четейки вестниците и отчетите на компаниите, като търси най-добрата инвестиция, както и най-подходящия момент за влагане на пари. През годините числата, с които той борави нарастват - от милиони на стотици милиони до милиарди. Но офисът му остава все така скромен и слабо оборудван с нова техника.
„Никога не съм имал компютър или калкулатор в офиса”, заявява Бъфет. Той вярва, че ако една сделка изисква прекалено много калкулации, за да решиш дали тя е печеливша, то тя със сигурност няма да бъде. Противно на очакванията, т.нар. Йода на инвестициите, има само един помощник и мрази срещите или натоварената програма. Обожава да работи от вкъщи, което е на няколко мили по-надолу от офиса му.

Управление на конгломерат

Тези, които работят за него, казват, че често, когато го търсят по телефона, той самият отговаря, а ако случайно не вдигне лично, връща обаждането в най-кратки срокове.
Изглежда така сякаш има безкрайно свободно време, заявява Тони Никели, изпълнителен директор на застрахователна му компания Geico.
Той притежава имиджа на инвеститор, който залага в подходящи акции, но  всъщност е много над това. Както пише неговият биограф, представяте си Бъфет да стои в една стая и да купува или продава акции, а той всъщност търгува с цели компании.  За него разликата между това да купиш акции и да купиш бизнес е само една крачка. Той приема своите инвестиции като дългосрочни и затова като акционер се смята и като човек, който купува част от този бизнес.
На това учи и своите подчинени. За него на купените акции трябва да се гледа като на купуването на ферма - не се тревожиш за цената на самата ферма всеки ден, а се фокусираш върху нейната продуктивност. Така е и с акциите, не трябва да се мисли за техните данни тримесечие за тримесечие. Не случайно мениджърите на неговите компании получават от него писмо на всеки две години. В страничка и половина той ги учи да мислят дългосрочно - гледайте на компанията, която управлявате, като на семеен бизнес, не можете да я продадете, тя остава в семейството с хилядолетия, затова трябва да мислите за това как да печели в бъдеще. Той общува и с акционерите в неговите компании, чрез всеизвестните акционерни писма, които изпраща всяка година.

Нерационални пазари

Кризата не подмина Бъфет. Акциите на компанията му се сринаха с 255% през миналата година, а някои от инвестициите му бяха силно засегнати от спада. На годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway в Омаха, 35 хиляди акционери дойдоха да чуят лично инвестиционния гуру. Той излезе с усмивка и заяви крахът на пазара е именно това, което трябва да очаквате да се случва веднъж през определен период от време. Вземете 19-ти и 20-ти век. В тях имаме 15 лоши години, е и през следващите векове ще има поне 15 лоши за икономиката години.
Капитализмът взе връх, хората станаха ирационални що се отнася до пазара, но нали това е смисъла на нещата. Искате динамична система, и искате пазар, който е свободен да прави грешки в някаква степен.

Тайният приемник

Другата година Бъфет ще навърши 80 години, но дори не намеква за оттегляне или пенсиониране.
Той не смята да последва примера на своя приятел Бил Гейтс и да се отдаде на благотворителност, като се откаже от бизнеса си. Това, което планира е да раздели бизнеса си между човек, който да отговаря за инвестициите и такъв, който да ръководи Berkshire Hathaway, но няма да посочи имена, докато не реши, че е време да се оттегли.

26.10.2009


**********************************************************************

Следете Уорън Бъфет

09.09.2009

  image









Уорън Бъфет се смята за едва ли не инвеститор номер едно в целия свят. Ежегодният обяд с този човек, провеждащ се от девет години насам, се продава на търг в е-Bay и за това време той поскъпна 84 пъти, до 2.11 млн. долара. Трябва да споменем, че Бъфет е и на второ място в списъка на Forbes за най-богатите хора на планетата. Подобна престижна позиция добавя особена тежест на неговото мнение, което простосмъртните инвеститори възприемат като глас Божи, пише в английската версия на руския сайт Interfax.

Но не само изречените от легендарния инвеститор слова имат значение. Изследване от 2007 г. показа, че сляпото копиране на портфейла на Berkshire Hathaway за последните 30-ина години би могло да донесе на инвеститорите годишен доход от например 25%. Подобен резултат е двойно повече от доходност, която би се постигнала от инвестиране в компании от индекса S&P 500 за същия период.

Ето че и The Wall Street Journal пише, че Berkshire Hathaway купува по-малко акции, като отдава предпочитание на корпоративни и държавни облигации. Изданието прави автоматично извод - пазарът на акции може отново да започне да се понижава.

По данни на Bloomberg към края на второ тримесечие, компанията Berkshire, която е собственик на повече от 60 фирми от отделни отрасли, е продала повече акции, отколкото е придобила. Разходите на финансовата компания за придобиване на акции са се понижили до минимума си за повече от последните пет години. В частност Berkshire е продавала активно акции на Moody"s.

Самият Уорън Бъфет се отказа да даде краткосрочна прогноза за пазара на акции, но предупреди инвеститорите да се въздържат от покупка на акции с взети назаем пари, което в частност доведе и до катастрофичните последици на кризата.

„Още не сме решили всичките си проблеми,

Уорън Бъфет се смята за едва ли не инвеститор номер едно в целия свят. Ежегодният обяд с този човек, провеждащ се от девет години насам, се продава на търг в е-Bay и за това време той поскъпна 84 пъти, до 2.11 млн. долара. Трябва да споменем, че Бъфет е и на второ място в списъка на Forbes за най-богатите хора на планетата. Подобна престижна позиция добавя особена тежест на неговото мнение, което простосмъртните инвеститори възприемат като глас Божи, пише Interfax.

Но не само изречените от легендарния инвеститор слова имат значение. Изследване от 2007 г. показа, че сляпото копиране на портфейла на Berkshire Hathaway за последните 30-ина години би могло да донесе на инвеститорите годишен доход от например 25%. Подобен резултат е двойно повече от доходност, която би се постигнала от инвестиране в компании от индекса S&P 500 за същия период.

Ето че и днес The Wall Street Journal пише за това, че Berkshire Hathaway купува по-малко акции, като отдава предпочитание на корпоративни и държавни облигации. Изданието прави автоматично извод - пазарът на акции може отново да започне да се понижава.

По данни на Bloomberg към края на второ тримесечие, Berkshire, който е собственик на повече от 60 фирми от отделни отрасли, е продал повече акции, отколкото е придобил. Разходите на финансовата компания за придобиване на акции са се понижили до минимума си за повече от последните пет години. В частност Berkshire е продавал активно акции на Moody"s.

Самият Уорън Бъфет се отказа да даде краткосрочна прогноза за пазара на акции, но предупреди инвеститорите да се въздържат от покупка на акции с взети назаем пари, което в частност доведе и до катастрофичните последици на кризата.

„Още не сме решили всичките си проблеми, трябва да накараме икономиката да заработи отново", заявява Бъфет.

В хода на рецесията загуби от 25 млрд. долара в ценни книжа струваха и детронирането на Бъфет от върха на най-богатите хора в света. Освободеното място зае Бил Гейтс. Всъщност Бъфет е и един от малцината, които успяха все пак да поспечелят нещо от кризата.

След като препоръча на правителството да подкрепи американския финансов сектор и призова открито своите съграждани да купуват акции, той инвестира милиарди точно в онези компании, на които държавата обеща да помогне. Към тези компании се причисляват Goldman Sachs, General Electric, American Express, Bank of America, Wells Fargo, U.S. Bancorp, до една сдобили се с държавни помощи.

Така че инвеститорите трябва да се замислят - дали да не последвам Бъфет?

*********************************************************************************


Цитати от Уорън Бъфет
 


 

Не правя сделки с хора, на които нямам доверие. Мисля че всяко дружество заслужава акционерите си.

Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога.

Най – важното за мен е бизнесът да е стабилен. Също така е важно да купуваш от хора, на които имаш доверие. И, разбира се, важна е цената, която плащаш.

Най-важното е да разбера колко голям е отбранителният ров около бизнеса. Аз, разбира се, обичам голям замък и голям ров с пирани и крокодили.

Никога не губи пари, инвестирай в сериозен бизнес

За да постигнем печалба от 15% годишно, ще са ни нужни няколко големи идеи – малкии просто няма да ни свършат работа. Ние нямаме такива идеи понастоящем, но нашият опит ни показва, че те изникват изневиделица. За последните 40 години имаме около 15 много успешни инвестиции, благодарение на които доходността ни е над средната.

Не е геройство да вложиш двойно повече за да изкараш двойно повече

Справедливо отбелязвайки, че в повечето случаи пазарът е ефективен, защитниците на финансовата теория, достигат до неправилното заключение, че той е ефективен винаги. Разликата между двете е като тази между деня и ноща.

Рискът произтича от това, че знаем какво правим

Действай като собственик.

Фасът от цигара, намерен на улицата, от който можеш да си дръпнеш само веднъж, не предлага много, но купуването му е изцяло на сметка.

Аз търсех бизнес на безценица и и имах лошия късмет да намеря няколко.

Не се притеснявам и за най-глупавият конкурент в сектора на услугите.
Ние се стараем да мислим за нещата, които са важни и известни. Има важни неща, които не са известни и има известни неща, които не са важни – и ние не искаме да си блъскаме главата с тях.

Ние не притежаваме генерален план и не правим стратегии, просто проучваме цялостната финансова сфера и търсим неща, които разбираме, сфери, в които считаме, че имаме дълготрайно конкурентно предимство.

Първо правило: Гледай в собствената си кошница

Правило две: Възнаграждавай високата възвращаемост на капитала, но не гарантирай подобно възнаграждение

Трето: Ще получите възнаграждение пропорционално на вашите усилия и умения

Четвърто: Не е задължително да губиш ако не правиш нищо

Пето: Изпращайте излишните парични средства в централата

Шесто: Не се безпокойте за нетърпимост към загубата



Тагове:   Бъфет,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1031312
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив