Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 17:14 - Как се печели без риск от гръцката криза
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове:
0



  image  Гърция под прицела на спекулантите в цял свят Напоследък вината за задълбочаващата се финансова криза в Гърция се приписваше не веднъж на спекулантите. Те залагаха на фалита на страната и се надяваха да получат огромни печалби. Как точно действат спекулантите?  

 Вложители, които искат да спечелят от гръцката криза, разполагат с редица възможности. Най-простата е да заложат на обезценяването на еврото. В крайна сметка, проблемите на Гърция, но и на някои други страни с отслабени позиции като Португалия, Испания или Италия намаляват доверието към общата валута. Вложителите следователно могат да продават евро и срещу него да купуват други валути, като американски долари. Техните лични печалби нарастват тогава с всеки цент, с който се обезценява еврото спрямо долара.

Спекулации с повишена трудност

По-големи печалби обещават спекулациите с акции. Вложителите обмислят, кои фирми ще бъдат най-силно засегнати от гръцките проблеми. Очевидният отговор гласи - онези  банки, които са давали пари на заем на гръцката държава.

image
 И малките промени в евро-курса водят до печалба

Германски банки притежават повече от 30 милиарда евро в държавни гръцки облигации, във Франция има облигации за близо 60 милиарда. Най-силно засегнати обаче са банките в самата Гърция. Вложителите, които очакват печалби,  продават акциите си във въпросните банки.

Дори онези, които не притежават подобни акции, могат да участват в залагането, като ги вземат на заем - срещу определена такса - и се обвържат с конкретен срок за връщане. Ако курсът на ценните книжа междувременно падне, те могат да ги изкупят на по-ниски цени и да ги върнат на притежателите им - с чиста печалба.

При тези продажби на празни обороти, пониженият курс представлява печалбата за спекуланта, от която трябва да се приспаднат само таксите за наемането на ценните книжа. Ако обаче спекулантът е направил грешно предположение и  курсът на книжата се покачи, вместо да падне, неговите загуби ще са съответно високи.

Лотария с бъдещето на длъжниците

Друг вариант на финансови спекулации са така наречените Credit Default Swaps, накратко СиДиЕс. Те са нещо като застраховка в случай, че един длъжник се окаже неплатежоспособен. С тези книжа може да се търгува свободно, т.е. става дума за нещо като лотария с бъдещето на един длъжник или дори на цели държави.

За застраховането на гръцки държавни облигации на стойност от 10 милиона евро в края на миналата година се плащаха такси от 200 000 евро. В края на април тази година същата застраховка струваше над 900 000 евро. Спекуланти, които навреме са застраховали книжата си, следователно, постигат по 700 000 евро чиста печалба, без особен риск.

 


 А. Бекер, Дойче веле



Тагове:   криза,   как,   риск,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1030883
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив