Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 13:28 - Нови правила на ЕС ще спасят парите за магистрали
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Новите правила на ЕС за усвояване на структурните фондове ще спасят 86 млн. евро за магистрали в България. Парите трябваше да бъдат усвоени до края на тази година, но София се забави с процедурите. Това стана ясно от изказване на евродепутата Евгени Кирилов (БСП), който е докладчик по въпроса.

Проектодокладът му беше одобрен на 18 март от комисията по регионално развитие на Европейския парламент, а на 21 април институцията трябва да го приеме. Очакванията са правилата да влязат в сила в края на юни.

Промените, които важат за целия ЕС, се правят заради икономическата криза, като целта е да се опростят процедурите и да се ускорят плащанията. Предвижда се всички държави членки да могат да изразходват разсрочено средствата, предвидени за 2007 г.

По сегашния регламент, ако до 3 години не се представят необходимите документи, неусвоените пари от първата година се губят. С промените се дава възможност неизползваните средства за 2007 г. да се разделят на 6 равни части и да се добавят равномерно към следващите години от програмния период, обясни Кирилов.

По думите му по този начин страните ще могат да изпълнят проекти, които не са били одобрени или не са осъществени в първоначалните срокове, като така ще се намали рискът от загуба на средства. За 2007 г. България е посочила, че ще разплати 490 млн. евро, като към 1 април 2010 г. са платени едва 287 млн. евро.

Сред рисковите са 86 млн. евро за магистрали, които по действащия регламент трябваше да бъдат усвоени до края на годината, а към момента от тях не е изразходван нито цент.

България обаче няма да може да се възползва от допълнителни авансови плащания, защото не отговаря на условието БВП да е намалял с повече от 10% през 2009 г. в сравнение с 2008 г. Допълнителни аванси в размер на 775 млн. евро общо ще получат Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния, каза Кирилов.

Българското правителство също подготвя промени в правилата с цел по-бързото усвояване на европрограмите, каза за "Дневник" министърът по европейските въпроси Томислав Дончев. По думите му те ще станат факт до края на месеца. За да се ускорят плащанията, се предвижда да се фиксира срок от 2.5 месеца за верификация на разходите.

Освен това ще се увеличи размерът на авансовите плащания от 10-30%, както е в момента, на 40%, съобщи министър Дончев. От лятото пък чиновниците, които работят с еврофондовете, вече няма да получават двойни заплати. Възнагражденията им ще са обвързани с работата, която са свършили, каза Дончев.

България е усвоила 21% от средствата от европейския регионален фонд, като след нас са Испания, Италия и Малта. Първенец е Естония с над 58%. Това показват данните на комисията по бюджетен контрол на ЕС, представени от Кирилов.

По Кохезионния фонд страната е разплатила 10.5% от средствата, като след нас са Гърция и Португалия. България е последна в усвояването на парите от европейския социален фонд сред 27-те членки на ЕС с 9%.


Тагове:   нови,   магистрали,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1030848
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив