Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 13:09 - Прокуратурата разследва Доган за консултантския му договор
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



Делото срещу лидера на ДПС е за пране на пари

Прокуратурата е образувала дело за пране на пари срещу неизвестен извършител, съобщи "Дарик". В действителност производството е срещу Ахмед Доган, но тъй като той има депутатски имунитет, разследването се води срещу неизвестен извършител, уточнява в. "Дневник", позовавайки се на източници от прокуратурата.

Става въпрос за консултантския договор на лидера на ДПС с Института по строителство и минно дело, който е част от "Минстрой холдинг". Според информацията Доган е взел хонорар от 1.5 млн. лв. за консултантските си услуги по четири проекта - за хидровъзела "Цанков камък", каскадата "Горна Арда", "Доспат" и язовир "Тунджа".

Чисто хипотетично е възможно, чрез въпросния консултантски договор Ахмед Доган "фиктивно" да е получил сумата от 1.5 млн. лв. Засега от прокуратурата не съобщават повече подробности по разследването, нито уточняват от каква престъпна дейност са придобити "мръсните" пари.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова каза, че прокуратурата разследва ТЕЦ "Марица-Изток 2", АЕЦ "Белене", хидровъзел "Цанков камък" и Националната електрическа компания като за тези дружества са образувани 5 дела и 4 проверки. Едната от проверките за АЕЦ "Белене" вече е приключила с отказ да се образува разследване, защото не е открито престъпление. Проверката беше за отпуснати от правителството на Сергей Станишев 300 млн. лв. за увеличаване капитала на Българския енергиен холдинг.

На този етап не е ясно дали случая с консултантския договор на Доган е в рамките на това разследване.

Скандалът с получените от лидера на ДПС 1.5 млн. лв за консултантските му услуги по четирите хидропроекта гръмна преди около три седмици, когато в."Труд" публикува информация за договора. Според вестника той е подписан през януари 2008 г. с Института по строителство и минно дело чрез "Минстрой холдинг" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов, а по силата на консултантския договор Ахмед Доган е "мениджър" на проучванията за "Цанков камък" и другите три хидропроекта. Първоначалната сума била за близо 2 млн. лв., но Доган платил 50 хил. лв. на четирима експерти, които работили по проектите.

От ДПС потвърдиха за консултантския договор на Доган, но отрекоха проектите да са свързани с хидровъзела "Цанков камък.

Kapital


Тагове:   Доган,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1031195
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив