Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 15:51 - Прогноза за периода 2010-2020 според доклад на футуролози
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 934 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Изменението на климата на Земята може да не бъде само постепенно. Има вероятност и за катастрофални промени, които ще изискват спешни действия, както и военен отговор. Това е основният извод от доклада , изготвен от професионални футуристи, поръчан от Министерството на отбраната на САЩ за периода 2010-2020 г.  Експертите казват, че глобалната промяна на климата е в състояние напълно да дестабилизира политическата ситуация на планетата. Сред “реалистичните” сценарии са посочени:  глад в Европа и съперничество на ядрените сили за оскъдните водни ресурси. В своите прогнози авторите – Питър Шварц и Дъглас Рандал, изхождат от вероятността в резултат на естествени промени и по съвсем различни закони изведнъж да промени поведението си Световния океан. Европа, Азия и Северна Америка ще загубят обичайната си топлина. А в южното полукълбо, за разлика от това, ще стане още по-горещо.

Според учените на Земята вече е имало нещо подобно преди около 8 200 години. На човечеството е известно кога се е случило за последен път в исторически план това явление -Малкото заледяване. То е продължило приблизително от 1300 до 1850 год. Поради влошаването на метеорологичните условия, европейците е трябвало да напуснат Гренландия и  цивилизацията на викингите е замряла. Само от 1315 до 1319 г. гладът е убил десетки хиляди хора, се подчертава в доклада. Но тогава човечеството е било съвсем малочислено. Въпреки големия научен и технически напредък, хората  и сега са изключително уязвими от силите на природата.

Населението на света е огромно, но много хора живеят в бедност. В случай на катастрофални изменения на климата, като най-големите заплахи са определени недостига на храна, вода и стратегическите ресурси (не на последно място и нефт). Всичко това създава основата за война. “Неизбежно” изглежда и разпространението на ядрени оръжия.

Ако тревожните догадки се превърнат в реалност, на глобализацията, поне във формата, в която е сега, изглежда трябва да се постави кръст. В доклада е нарисувана картина на раздори и вражди на страните и регионите, когато в света се е променят драстично климатичните условия, но в същото време се увеличава благосъстоянието. Както футуристите считат, в незавидната позиция заради недостиг на храна, може да се окаже населението на Европа, която “ще стане по-студена, засушена, ветровита, и ще стане като Сибир. А много студената зима и горещото лято могат да доведат до глад в Китай.

На геополитическата сцена,  смятат учените, се откриват най-фантастичните и противоречиви възможности.

“Съединените щати и Канада може да се превърнат в едно цяло, за опростяване на задачата за защита на границите – считат авторите. – Или Канада може да затвори за другите  водноелектрическите си ресурси, създавайки енергийни проблеми за Съединените щати.

Северна и Южна Корея може да влязат в съюз за създаване на единен субект, като ще имат високо развита технология и ядрени оръжия.

Европа може да действа като единен блок, за решаване на проблемите на миграцията между отделните европейски страни и осигуряване на защита срещу агресори.

Русия, която е богата на минерали, нефт и природен газ, могат да се присъедини към Европа. ” Но именно заради богатството си, Русия изглежда е нащрек. Може би тя е предопределена да стане един вид оазис, към който ще протягат ръце гладните съседи.

Авторите на доклада са съставили следния “график’ на вероятни драматични събития, свързани с климатичните промени за отделните ключови региони:

Европа:

- 2012 – тежка суша и студ ще гонят на юг населението на скандинавските страни, което ще срещне съпротива от страна на други държави от Европейския съюз

- през 2015 г. – ще има конфликт в рамките на ЕС за повече от храна и вода, което води до сблъсъци и напрежение в дипломатическите отношения

- 2018 – Русия влиза в Европейския съюз, обезпечавайки го с енергия;

- 2020 – Започва миграцията от северните страни като Холандия и Германия, по посока на Испания и Италия

- 2020 г. – Нарастващи сблъсъци за вода и имиграцията

- 2022 – Конфликт между Франция и Германия  за търговски достъп до Рейн

- 2025 – ЕС е близо до колапс

- в 2027 – нарастваща вълна от имигранти в средиземноморските страни като Алжир, Мароко и Израел

- 2030 г. Почти 10 на сто от  Населението в Европа се премества в други страни.

Азия:

- 2010 – гранични сблъсъци и конфликти между Бангладеш, Индия и Китай, при масова миграция в посока на Мианмар

- 2012 – регионална нестабилност води Япония до изграждане на капацитета и за външни военни сили за действие

- 2015 – стратегическо споразумение между Япония и Русия за използване на енергийните ресурси в Сибир и Сахалин

- 2018 – Китай е принуден да се намеси в Казахстан за защита на тръбопроводи, където непрекъснато се извършват актове на саботаж от бунтовници и престъпници

- през 2020 г. – Незатихващ конфликт в Югоизточна Азия, между Мианмар, Лаос, Виетнам, Индия, Китай.

- 2025 – Рязко влошаване на битовите условия в Китай, което води до гражданска война и погранични войни

- през 2030 г. – нарастващото напрежение между Китай и Япония за енергийните ресурси на Русия.

Америка:

- 2010 – Спор с Канада и Мексико във връзка с нарастващото напрежение за водни ресурси

- 2012 – поток бежанци в югоизточната част на САЩ и в Мексико от Карибските острови

- 2015 . – Миграцията на европейците към САЩ (най-вече богатите)

- 2016 – Противоречие с европейските страни за правата за риболов

- 2018 г. – защита на Северна Америка по периметъра на интегрирана система за сигурност заедно с Канада и Мексико

- 2020 – Министерство на отбраната започва охрана на границите за ограничаване на притока на бежанци от Карибите и Европа

- 2020 – Нарастване на цените на петрола, а сигурността на доставките са застрашени от конфликт в зоните на Персийския залив и Каспийско море

- 2025 – Във връзка с вътрешната борба в Саудитска Арабия, военноморските сили на Китай и САЩ са в Персийския залив в подготовка за пряка конфронтация.

Възможно е, прогнозите да не се сбъднат в продължение на десетилетия. Учените сами казват, че няма причина за страх от ужасите, описани в доклада. Те подчертават, че предложеният от тях сценарий е много малко вероятен. Но такава е спецификата на Пентагона – ” да мислят за немислимото”.

Докладът не е толкова безполезен,  както може да изглежда на пръв поглед. Нали още през 1983 г. в американската армия е имало план какво да се прави в случай на разпад на Съветския съюз, припомня един от авторите на документа П. Шварц, който отдавна консултира американската армия. А през 1995 г. е разглеждана възможността, че терористите могат да използват самолети за да атакуват небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк…

Коритаров



Тагове:   доклад,   прогноза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1030403
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив