Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 12:44 - Европейските депутати обсъждат топенето на арктическия лед, което създава международно напрежение
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
0



image
След като ледът се топи и инуитите и полярните мечки се оттеглят, съдбата на много кораби и търговски изследователи е все по-тясно свързана с бъдещето на Арктика. С мечтата за преминаването на Северозападния проход, създавайки за моряците един несигурен статут в международното право и огромни количества петрол и природен газ, бъдещето за Арктика може да бъде мрачно.

Преди дебата в сряда с дипломат №1 на ЕС Catherine Ashton, говорихме с британския либерал, член на ЕП, Diana Wallis, която е активна по този въпрос и е спонсорирала резолюция на Парламента.


Защо Арктика е толкова важна?


Температурата на въздуха в Арктика се е повишила с 5 градуса през 20-ти век и проучванията показват, че ще се повиши със 4-7 градуса през следващия. Това ще предизвика изтъняването на леда и откриването на морски пътища. 


Пътуващите кораби, възможността за офшорни сондажи и перспективите на Северозападния проход увеличават морския трафик. Всичко това не се регулира от действащото законодателство по морска безопасност или стандартите за замърсяване.


Според Diana Wallis, "има много промени, които се осъществяват в Арктика по отношение на отварянето на морски маршрути и наличието на много различни природни ресурси. Гражданите могат да пътуват до Арктика като туристи, няма подходящо съоръжение за спасяване в Арктика и има много въпроси, свързани с Арктика, които касаят гражданите в ЕС."   


Хората и полярните мечки са застрашени


Местните инуити са застрашени, тъй като ледът става прекалено тънък за техните шейни. Полярните мечки, моржовете и лисиците губят своите навици и инстинкти за самосъхранение. "Мисля, че в рамките на ЕС трябва да решим как да подходим към тези въпроси, защото от една страна сме подготвени да подпишем Арктическата резолюция за защита на местното население, но, от друга страна искаме да прокараме директивата за тюленови продукти, по начин по който много хора биха оспорвали.", казва Diana Wallis.      


Молба за действие към ЕС


Diana Wallis иска предстоящата комуникация с Комисията да подготви ЕС за създаването на собствена политика, която касае Арктика. Според Diana Wallis, "някои от нас смятат, че трябва да има точно определен комисар, който да бъде отговорен за проблемите в Арктика. Сега, проблемите в Арктика се стоварват върху околната среда, рибарството и научните изследвания. От една страна тези проблеми касаят външните работи, но от друга страна - вътрешните. Това е твърде важно за всички граждани на ЕС."         


"Ако отново застанем зад националните си граници не би било от полза. Заради своята структура, история на работа на транснационална основа, ЕС може много да помогне на Арктика", смята Diana Wallis.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1031130
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив