Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 13:01 - Членове на ЕП повдигат въпроси относно използването на скенери за цялото тяло
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 823 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Ако се налага да бъдат използвани скенери за цялото тяло, те трябва да бъдат въведени в целия ЕС, но преди това трябва да бъдат уредени въпросите, свързани с тяхната ефективност, опасностите за общественото здраве и рисковете за основните права, заявиха членове на Европейския парламент в сряда по време на дебат относно борбата срещу тероризма. Обсъждани бяха също така подобряването на обмена на разузнавателни данни и борбата за предотвратяване на радикализацията.

Скенери за цялото тяло


Терористичната заплаха в ЕС не е намаляла, а гражданската авиация остава предпочитана мишена. Случаят от Детройт, при който лице се опита да възпламени взривно устройство, скрито в бельото му, беше причината за дебата относно скенерите за цялото тяло, който се съсредоточи върху въпросите дали те са ефективни, дали са съвместими с правото на неприкосновеност на личната сфера, както и върху въздействието им върху здравето.


"Терористите са изобретателни, така че ние също трябва да действаме по този начин", заяви от името на Съвета министърът на вътрешните работи на Испания Alfredo Pйrez Rubalcaba. Но "се нуждаем от обща позиция относно цялостната сигурност по летищата, в противен случай ще съществуват слаби звена, които ще изложат на риск всички нас". Преди да инсталираме скенери за цялото тяло, "трябва да установим тяхната ефективност, съвместимостта им с правото на лична сфера и последиците за здравето", добави той.


Белгийският социалист Saпd El Khadraoui заяви: "Трябва да спрем да създаваме впечатлението, че скенерите гарантират абсолютна сигурност. Понякога предметите се намират вътре в тялото, а не върху него".


Teresa Jimйnez-Becerril от Испания, член на дясно-центристката Европейска народна партия, заяви пред членовете на ЕП, че "тези, които говорят за основни права, следва да не забравят, че най-основното от всички права е правото на живот и то стои над всички останали".


Като изрази опасения от здравно естество и отправи критика към въвеждането на скенери по летищата на Обединеното кралство, британският консерватор Charles Tannock предупреди: "За първи път хората биват насилствено подлагани на йонизираща радиация...тя е по-опасна за кожата и меките тъкани от радиацията на борда на самолетите".


Членът на Европейската комисия Siim Kallas, отговарящ за транспорта, обаче заяви пред членовете на ЕП, че "няма предложение за задължително въвеждане на скенери на всички летища, ще се обърнем отново към Вас след месец април, след като бъдат проучени всички аспекти на тази технология".


Борба срещу тероризма


Според данни, събрани от Европол през 2008 г., държавите от ЕС са съобщили за 515 терористични нападения, като общо 359 лица са обект на наблюдение. От тях 50% са свързани с Ал Кайда/ислямистки терористи, а 39% - със сепаратистки движения в Европа.


Г-н Pйrez Rubalcaba заяви пред членовете на ЕП, че "стратегията на ЕС за борба с тероризма, приведена в действие в резултат на нападенията в Мадрид и Лондон, все още е работи добре. Сега е моментът да се премине от преследване на терористи към превенция, към борба с радикализацията".


Членът на ЕК Cecilia Malmstrцm, отговаряща за вътрешните работи, заяви, че ще изготви оценка на "всички политики за борба с тероризма", за да анализира пропуските или припокриванията и да определи какво законодателство е необходимо.

Членът на ЕП Mara Bizzotto от Италия заяви от името на групата „Европа на свободата и демокрацията”, че "трябва да се вгледаме в причините. Тероризмът е пряк израз на неспособността на някои етнически групи – по-конкретно на мюсюлманите -  да се интегрират в Европа. Трябва да се изправим лице в лице с този факт".


Обмен на информация


Участниците в разискването се обединиха около становището, че проблемът с обмена на информация е основна причина за инцидента от Детройт. Информацията е налице, но нейното управление е неефективно. "На равнище ЕС можем да направим повече, за да подобрим настройката на нашите инструменти. Трябва да решим как да ги използваме по-интелигентно", заяви г-жа Malmstrцm.


"Разузнаването е един от начините за предотвратяване на тероризма, но е необходим обмен на информация", заяви представителят на либералите Charles Goerens от Люксембург. Той и други членове на ЕП изразиха съмнения дали при обмена на информация има реципрочност от страна на Съединените щати.


European Parlament 15.02.2010



Тагове:   тяло,   членове,   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1030902
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив