Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 14:17 - Новата енергийна стратегия на България – без проекти “свещени крави“
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
1



Миксът от ядрени мощности, въглища и “малко вятър“ трябва да се одобри от НС до лятото

imageГотов е проектът на новата енергийна стратегия на България. В момента се прави екологичната й оценка и в най-скоро време документът ще бъде предложен за обществено обсъждане, за да може още в рамките на тази пленарна сесия на парламента да бъде одобрен. Това заяви във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти, след като малко преди това пред форум за устойчивото строителство обяви петте приоритета на бъдещия документ.

Това са повишаване сигурността на доставките, конкурентен и свободен енергиен пазар, подобряване на енергийната ефективност с 50 на сто, намаляване на парниковите емисии с 20 на сто и 16 на сто енергия от възобновяеми източници. Миксът от енергия обаче ще продължава да се доминира от ядрените и въглищните мощности, плюс “малко вятър“, по думите на Трайков. Той заяви като цел запазване и увеличаване на дела на атомната енергия, който в момента е 33 на сто, но ще се увеличи с изграждането на АЕЦ “Белене“ и планираното строителство на нови реактори в АЕЦ “Козлодуй“. За седми и осми блок в съществуващата АЕЦ обаче още не е формулирано предложение за одобрение от Министерския съвет.

Ядрената енергетика е нисковъглеродна и затова ще предоставяме институционална подкрепа, но в стратегията не е записано, че държавата ще финансира отделни енергийни проекти, поясни министърът.

Запитан от Mediapool кои от енергийните проекти ще бъдат записани в енергийната стратегия, която освен от НС трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия, Трайков заяви, че не е необходимо всички те да се посочват поименно. “Големите проекти не трябва да се делят на руски и неруски, а да следват приоритетите и целите за постигане на стратегията“, каза министърът.

След като му бе припомнено, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева, според цитати на руски медии, е заявила пред руския енергиен министър Сергей Шматко, че трите руски проекта ще са ядрото на енергийната ни стратегия, Трайков разлютено попита журналистите дали са чули лично тези думи. После им се скара, че не правят свои анализи за това, което се случва в България, а само чакали нещо да се появи в руските медии, за да го препечатат.

Накрая все пак министърът заяви, че в документа ще има поименни проекти, без да съобщи кои, но те няма да са “свещена крава“.

Малко преди това пред форума Трайков заяви, че рехабилитацията на всички панелни сгради в страната ще ни спести 3 хил. мегавата, което се равнява на три ядрени реактора.

Той акцентира върху това, че зеленото строителство е част от зелената икономика, която пък от своя страна играе важна роля в енергийната стратегия.

Владислава Пеева

 



Тагове:   българия,   новата,   “свещени,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1031189
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив