Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 20:34 - За сенчестите страни на делника в Брюксел
Автор: iandreewa Категория: Новини   
Прочетен: 1106 Коментари: 0 Гласове:
0



image


”Устата ми хубава, езикът ми френски, парите ми европейски…”     Под това заглавие българският блогър Атанас Чобанов разказва за сивия бизнес на членове на Европейския парламент. Според блогъра извършеното от някои български евродепутати също попада в зоната на здрача.  

 

С автора на блога Atanas.fr разговаря Антоанета Ненкова.

Кои са сенчестите страни на работата в Европейския парламент? И много ли са евродепутатите от „сивия сектор”? Според Атанас Чобанов приспособилите се към правилата на сенчестия сектор не са никак малко. Сред тях има и български представители. Блогърът припомня, че преди време заради една проверка на Сметната комисия в Европарламента избухна скандал. Докладът от проверката е засекретен, а  причината е в констатациата, че към 90 на сто от евродепутатите злоупотребяват със средства за разплащане с фирми-доставчици на услуги. За наемане на сътрудници и за административни услуги, уточнява Атанас Чобанов, са харчени по 17 хиляди евро на месец.

 

На опашка за дневни

За илюстрация Атанас Чобанов дава един български пример. Отива българският евродепутат в съответната фирма-доставчик и казва, че си търси сътрудничка. От фирмата  питат какви са изискванията му. Отговорът е: „Ами да е хубавичка и да владее френски. Професионалните умения нямат значение.” И това не е шега, а истински случай, подчертава Чобанов.

Какви, все пак, са констатираните финансови злоупотреби в Европарламента? Плащано е на фирми, регистрирани на името на роднини или близки на евродепутати. На сътрудници на европейските парламентаристи не са изплащани здравни и пенсионни осигуровки.

В своя блог Атанас Чобанов публикува и някои конкретни данни: По 4 хиляди евро се изплащат на евродепутатите за наемане на офис и офис-оборудване – това са суми, предназначени за закупуване на компютърна техника, за консумативи и пощенски разходи. На всеки евродепутат се полагат и дневни - по 300 евро. Заради тези дневни, уточнява Атанас Чобанов, в петък сутрин се извиват опашки от евродепутати, които не пропускат да си ги вземат, въпреки че работят два часа, ако изобщо работят в последния ден от работната седмица. Най-често още по обяд евродепутатите са в самолета за родината си.

 

Системата куца

В Европейския парламент се изплащат пари и за пътни по тарифа без ограничения. И какво правят евродепутатите? Отговорът на Атанас Чобанов: Полет Брюксел - София с България Еър струва между 600 и 800 евро. Пътните се покриват срещу бордна карта, а не срещу закупен билет. Това означава, че евродепутатът може да е пътувал с нискотарифна авиокомпания за 100 евро, но му се заплаща по определената тарифа.

Всички тези евродепутатски облаги, според Атанас Чобанов, се нуждаят от по-строг контрол. Блогърът се надява, че новите български евродепутати ще допринесат за осветляването на ”тъмните зони” в работата на Европарламента.



Тагове:   Брюксел,   страни,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iandreewa
Категория: Новини
Прочетен: 1030419
Постинги: 269
Коментари: 496
Гласове: 203
Спечели и ти от своя блог!
Архив